میوه گردو یا جوز یکی از بهترین خوراکیها از نظر ارزش غذایی است. گردو منبع غنی از انواع پروتئینها، اسید چرب امگا ۳، آنتی اکسیدان، ویتامینها، فیبر و دیگر مواد معدنی است. به طور معمول گردو به صورت خام مصرف میشود، اما در مواردی از مغز گردو برای طعم دادن به انواع غذاها، خورشتها و گاها برای تولید ترشی نیز استفاده میکنند. با توجه به با ارزش بودن این خشکبار، بسیاری از کشاورزان تمایل به کاشت نهال گردو ایرانی دارند.
اما باید بدانید برای این که نهال گردو به خوبی رشد کند و در نهایت محصول خوبی دهد باید نکاتی را در این باره رعایت کرد. با توجه به اهمیت این موضوع در ادامه میخواهیم اطلاعات بیشتری در رابطه با نهال گردو در اختیار شما قرار دهیم.

شرایط آب و هوایی برای پرورش نهال گردو
قبل کاشت هر نوع گیاهی ابتدا باید به اقلیم منطقه و شرایط مورد نیاز گیاه توجه کرد. به طور معمول نهال گردو تحمل سرمای بسیار زیاد را ندارد. اما برخی از گونههای نهال گردو ایرانی، سازگاری بیشتری با هوای سرد دارند و میتوانند با وجود دمای پایین همچنان محصول خوبی دهند. از طرفی هوای بسیار گرم نیز برای رشد مناسب نهال گردو مناسب نیست و درخت نمیتواند رشد خوبی داشته باشد.
باید بدانید که نهال گردو برای تشکیل جوانه و تولید میوه نیاز به سرما دارد. سرمای مورد نیاز این درخت بین ۷۰۰ تا ۱۲۰۰ ساعت است. در صورتی که این سرما به نهال گردو نرسد، درخت برای تولید میوه به مشکل میخورد. سرمای مورد نیاز درخت نباید کمتر از ۱۰- سانتی گراد باشد.

خاک مورد نیاز نهال گردو
خاک مناسب درخت گردو، خاکی است که زهکش اصولی داشته باشد. PH آن نیز بهتر است بین ۵ تا ۸ باشد. همچنین خاک درخت گردو نسبت به رطوبت زیاد نیز حساس است. خاک مناطق بسیار سردسیر برای رشد این گیاه نیز مناسب نیست. بهتر است بدانید که اضافه کردن آهک به خاک، باعث عملکرد بهتر درخت میشود.
نیازهای متفرقه برای رشد نهال گردو ایرانی
علاوه بر نیازهای آب و هوایی، این درخت نیاز به هرس، کوددهی، سم پاشی، مبارزه با آفات و آبیاری مرتب دارد. اگر تمامی این موارد به طور کامل و با رعایت اصول انجام شود، در نهایت درخت محصول بیشتر و با کیفیتتر خواهد بود. قبل از اضافه کردن کود، لازم است خاک مورد آزمایش قرار بگیرد. پس از بررسیهای لازم، کمبودهای خاک مشخص شده و بدین صورت میتوانید بهترین کود برای نهال گردو ایرانی را خریداری کنید. مواد معدنی مورد نیاز نهال گردو عبارتند از: نیتروژن، فسفر و آهن در کنار پتاسیم، آهن و بور.

آشنایی با انواع و ارقام مختلف نهال گردو ایرانی
به طور کلی گردوها به دو نوع سفید و سیاه تقسیم بندی میشوند. جالب است بدانید گردو سفید که امروزه با نام گردو ایرانی یا گردو انگلیسی شناخته میشود بومی کشور ایران است که به دیگر اقلیمها رفته است. اما انواع مختلفی از درختان گردو در جهان وجود دارد که در ادامه با گونههای ایرانی آن آشنا خواهیم شد.
نهال گردو ایرانی تویسرکان
یکی از نهالهای گردو ایرانی، گردو تویسرکان است. این درخت تا ارتفاع ۳۰ متر هم رشد میکند. آب و هوای مناسب برای رشد این درخت، دمای پایین است. این درخت از نوع دیرگل بوده و ممکن است تا سال سوم هم گل ندهد. جالب است بدانید تویسرکان یکی از شهرهای همدان است و سهم قابل توجهی از گردو کشور در این شهر تولید میشود.

این نهال جزو گونههای صادراتی به شمار میرود و به خاطر داشتن بهرهوری اقتصادی بالا مورد توجه کشاورزان و باغداران زیادی قرار گرفته است. قیمت نهال گردو تویسرکان نیز نسبت به دیگر ارقام اقتصادی است. میوههای این درخت وزن زیادی داشته و تا حدود ۱۳ گرم نیز میرسد. درخت گردو تویسرکان تا ۶۰ الی ۸۰ سال عمر مفید دارد.
نهال گردو ایرانی دماوند
این گونه مقاومت بسیار خوبی در برابر سرما دارد و همانطور که از نام آن پیداست در منطقه دماوند رشد میکند. اما به دلیل کیفیت بالای این نهال به مرور زمان به دیگر شهرهای کشور نیز راه پیدا کرد. در صورتی که شرایط نگهداری از این درخت را به خوبی فراهم کنید، میتوانید سالیان سال از فروش محصول نهال گردو دماوند به درآمد بالایی برسید.
این درخت علاوه بر سرما در مقابل خشکی و کم آبی نیز مقاوم بوده و گزینه مناسب برای مناطقی به حساب میآید که بارندگی کمتری دارند. برای اینکه گردو دماوند باردهی داشته باشد، نیاز است دوره سرمایی حدودا ۷۰۰ الی ۸۰۰ ساعته را در دمای ۵ الی ۱۰ درجه سپری کند.

نهال گردو دماوند باردهی را معمولا از سال هفتم به بعد آغاز میکند و میتواند تا ۳۰ سال نیز محصول مناسب برای فروش تولید کند. این درخت بعد از رسیدن به بلوغ در هر هکتار حدود ۳ الی ۳.۵ تن محصولدهی دارد.
نهال گردو ایرانی جمال
یکی دیگر از ارقام نهال گردو ایرانی جمال نام دارد که علت نامگذاری آن به خاطر سازنده آن یعنی آقای جمال عاطفی است. این درخت جزو گونههای اصلاح شده گردو به حساب میآید و با آب و هوا اکثر مناطق کشور سازگار است. در حالت کلی میتوان گفت شهرهای کرمان، خوانسار، اصفهان، تویسرکان، همدان، آذربایجان، کردستان و خراسان شمالی بهترین شهرها برای کاشت این نوع از گردو هستند.

در صورتی که شرایطی نگهداری درخت فراهم شود، این درخت میتواند در هر هکتار حدود ۴ تن باردهی داشته باشد. نهال گردو جمال از سال اول باردهی را آغاز میکند و با گذشت زمان به میزان حداکثری خود میرسد. ارتفاع مناسب برای کاشت آن نیز بین ۱۰۰ الی ۲۵۰۰ متر از سطح دریا است.
میوه این درخت چربی نسبتا کمتری داشته و پوستی کاغذی دارد. نهال گردو جمال برای محصولدهی مناسب نیاز به گذراندن دوره سرمایی ۶۰۰ الی ۸۰۰ ساعته در دمای ۵ الی ۱۰ درجه را دارد.
نهال گردو ایرانی سجنو
این رقم از گردو جزو ارقام تجاری به حساب میآید. به طوری که کشاورزان و باغداران میتوانند با فروش میوه نهال گردو سجنو به درآمد زیادی برسند. این رقم به خاطر دیرگل بودن برای مناطق سردسیر با یخبندانهای شدید گزینه مناسبی به حساب میآید.

برای گرده افشانی گردو سجنو بهتر است به ازای هر ۱۵ درخت، ۲ اصله درخت گرده افشان کاشته شود. بهترین ارتفاع برای کاشت نهال گردو سجنو ارتفاع ۵۰۰ الی ۱۵۰۰ متری از سطح دریا است. این رقم محصولدهی خوبی دارد؛ بنابراین خرید نهال گردو ایرانی سجنو میتواند یکی از بهترین انتخابهای شما برای کاشت در نهالستان باشد.
قیمت نهال گردو ایرانی
به دلیل متفاوت بودن قیمت نهال گردو ایرانی نمیتوان رقم دقیقی را برای آن مشخص کرد. اما در حالت کلی میتوان گفت به دلیل بومی بودن این رقم، قیمت آنها نسبت به نهالهای خارجی مناسب است. از طرفی بیشترین سازگاری را نیز با آب و هوای کشور دارند.

جمع بندی
نهال گردو از تاریخچه طولانی برخوردار است و جزو یکی از قدیمیترین گونههای گیاهی بر روی زمین به شمار میرود. شناخت گونههای مختلف نهال گردو به شما کمک میکند تا بتوانید بهترین را انتخاب کرده و در کمترین زمان ممکن محصول خود را برداشت کنید. در این مطلب سعی کردیم انواع مختلف نهال گردو ایرانی و ویژگیهای آنها را بررسی کنیم. در صورتی که قصد خرید نهال گردو ایرانی را داشتید بهتر است ابتدا با افراد متخصص مشورت کرده و سپس بهترین نهال را خریداری کنید.